WEB

Colombia camina cap a la pau? La necessitat d’un acor humanitari

8 de novevembre al Centre Internacional de Premsa de Barcelona
Darrera actualització: dimecres 7 de novembre de 2007

A Colòmbia existeix un conflicte social, polític i armat que té entre les més punyents manifestacions no només el genocidi, el desplaçament forçat, els assassinats, massacres, i la tortura, sinó la perllongada privació de llibertat de centenars i milers de persones, ja com presos polítics, presoners de guerra, retinguts, segrestats, o detinguts desapareguts. Tan dramàtica i evident realitat ve sent negada sistemàticament per l’actual Govern d’Álvaro Uribe Vélez.

El professor Gustavo Moncayo és el pare del sots-oficial de l’exèrcit Pablo Emilio Moncayo, qui fa prop de deu anys va ser pres presoner per l’escamot de les FARC-EP després d’un assalt a una base militar. El professor Moncayo va caminar gran part de la geografia colombiana, fins arribar el 2 d’agost de 2007 a la cèntrica i emblemàtica Plaça de Bolívar en Bogotá. La seva lluita consisteix a buscar l’enteniment per a un acord humanitari entre les parts contendents, l’Estat colombià i la insurrecció. Lluita perquè se’ls pressioni i interpel·li a fi que s’assoleixi la llibertat de les persones que l’han perdut per aquesta terrible confrontació armada de més de 40 anys.

El professor Moncayo, el seu gran coratge, imparcialitat i sensibilitat, i qui amb ell acompanyen gestions per a l’acord humanitari, s’han constituït en notícia nacional i internacional. Després de diverses setmanes acampant en la Plaça de Bolívar va emprendre una gira a Europa, organitzada per diferents xarxes de solidaritat, entre elles els comitès per l’alliberament de Ingrid Betancourt, política colombiana en mans del moviment FARC-EP des de febrer de 2002. El professor Moncayo i la seva filla Yury han estat a França, Itàlia i Alemanya, on han estat rebuts per autoritats polítiques.

A Espanya han estat convidats a participar entre diverses activitats en la Segunda Plenaria Internacional por la Paz en Colòmbia, del 9 a l’11 de novembre pròxim a Madrid. Durant la seva visita a aquest país desitgen ser atesos per alts dignataris, polítics de diverses agrupacions, representants d’institucions i organitzacions socials. El Govern espanyol ha expressat el seu compromís amb la recerca d’una solució negociada al conflicte colombià i acompanya l’exploració de converses polítiques i humanitàries. No obstant això, és més gran l’empantanegament de passos per a l’aplicació d’acords i mecanismes humanitaris. És urgent trencar la passivitat i acabar amb tal estancament.

El conflicte social, polític i armat ha de ser reconegut i conseqüentment les seves greus conseqüències, per tal de treballar així per sortides civilitzades. El professor Moncayo, la seva causa, que és la de milers de famílies i de gran part de la societat colombiana; la seva veu que és la de qui demanda amb milers de víctimes anònimes, respostes ètiques per a qui pateixen els efectes d’una guerra que s’aguditza, sol·licita al govern espanyol ser escoltat, així com també, per institucions i organitzacions d’altres nacionalitats de l’estat espanyol, com és el cas de Catalunya.

Més informació.


titre documents joints

Colombia per la pau

8 de novembre de 2007
info document : PDF
63.8 kB

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285845

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Donem suport   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License