WEB

Desigualtat i pobresa en un món insostenible

Cicle de xerrades organizat pel CTD. 16, 24 i 29 d’abril i 8 de maig
Darrera actualització: dilluns 7 d’abril de 2008

La lluita contra la desigualtat i la pobresa havia estat l’eix central del pensament i dels projectes polítics de l’esquerra. Des del segle XIX la lluita contra la desigualtat havia estat el principal vector inspirador de la pràctica política dels moviments i forces polítiques progressistes. Fins fa ben poc constituïen els components fonamentals de la identitat de l’esquerra i tota la seva estratègia anava orientada a intentar reduir les desigualtats socials que malgrat el creixement econòmic continuaven marcant profundament les nostres societats.

PNG - 227.7 kB
Imatge
Avui als països desenvolupats aquestes qüestions han deixat de ser el centre del debat i pràcticament han desaparegut de les agendes de la major part de forces polítiques. Només cal veure els temes que es debaten en les campanyes electorals i les ofertes dels diversos partits per comprovar que a les nostres democràcies de mercat aquests productes venen poc i, en conseqüència, es millor no parlar-ne. Sovint s’acaba acceptant que les desigualtats i la pobresa han disminuït per mor d’un creixement econòmic incontrolat que apareix com un talismà capaç de resoldre el problema. Ara bé, ningú s’atreveix a qüestionar aquest model de creixement econòmic, malgrat les evidències cada vegada més paleses de la seva insostenibilitat. Certament, mai s’han de menysprear les denúncies d’aspectes concrets del metabolisme social, ni les propostes de solucions parcials, però convé jerarquitzar bé les qüestions. Ara com ara la principal amenaça per a la destrucció del planeta es el model econòmic dominant basat en l’egoisme i molt condicionat per la visió a curt termini dels efectes col·laterals dels processos econòmics.

El CTD creu necessari reobrir el debat sobre aquests qüestions i plantejar que la desigualtat i la pobresa es tornin a situar al centre del discurs de les forces polítiques d’esquerra. Aquests són els objectius estratègics que voldríem assolir. En tot cas, mentrestant, volem veure com ha evolucionat la desigualtat i la pobresa en el últims anys a escala global i local, i discutir si després d’una llarga etapa de creixement econòmic la situació ha canviat gaire. També es vol donar una altra mirada a les desigualtats examinant com han evolucionat als últims anys i quines noves experiències o propostes de democràcia econòmica han aparegut. D’altra banda, donat que l’anàlisi de la desigualtat no es pot fer sense tenir present la insostenibilitat del model basat en la destrucció massiva dels recursos energètics i l’abocament sense fi de deixalles. Per això s’obrirà el cicle amb un debat sobre creixement o decreixement econòmic i la seva incidència sobre la desigualtat.
Totes les xerrades es faran a la seu de les Federacions Catalanes d’ONG’s a les 19.30h. (C/ Tàpies, 1-3, 08001 Barcelona)

Programa

- Jordi Roca economista i professor de la UB: "Els indicadors macroeconòmics i la critica a l’objectiu del creixement"

PDF - 108.9 kB
Article Jordi Roca

- Ruben Suriñach membre del Centre de Recerca i Informació en Consum (revista Opcions) adherit a l’Entesa pel Decreixement: "El moviment pel decreixement: origen i perspectives"
- amb la introducció i moderacio de Enric Tello, Catedràtic d’Universitat, Universitat de Barcelona, Departament d’Història i Institucions Econòmiques.

PDF - 305.9 kB
Article referenciat per Enric Tello
GIF - 37 kB
grafic referenciat per enric tello

Els arxius adjunts als conferenciants són ampliacions i complements a les exposicions fetes.

Fotos i Àudio: Creixement o decreixement ? celebrat el 16 d’abril
PNG - 1.2 MB
4x4 primera conferència
Escolta la conferència: prem el botó de play
Jordi Roca economista i professor de la UB: "Els indicadors macroeconòmics i la critica a l’objectiu del creixement"
PDF - 108.9 kB
Article Jordi Roca
Ruben Suriñach membre del Centre de Recerca i Informació en Consum (revista Opcions) adherit a l’Entesa pel Decreixement: "El moviment pel decreixement: origen i perspectives"
amb la introducció i moderacio de Enric Tello, Catedràtic d’Universitat, Universitat de Barcelona, Departament d’Història i Institucions Econòmiques.
PDF - 305.9 kB
Article referenciat per Enric Tello
GIF - 37 kB
grafic referenciat per enric tello

Desigualtats i pobresa en un món globalitzat
- Ponents proposats: Alfonso Dubois i Justa Montero
- Data: el 24 d’abril
- Moderarà: Lourdes Beneria

Desigualtats a Catalunya i Espanya
- Ponents proposats: Pep González Calvet i Xabier Ballesteros
- Data: el 29 d’abril
- Moderarà: Cristina Carrasco

Controls democràtics de l’economia
- Ponents proposats: Albert Recio i Jordi Garcia
- Data: el 8 de maig
- Moderarà: Alfons Barceló

Totes les xerrades es faran a la seu de les Federacions Catalanes d’ONG’s. (C/ Tàpies, 1-3, 08001 Barcelona)

Organitza: Centre de Treball i Documentació (CTD)
- Passatge del Crèdit 7, principal. 08002 Barcelona
- Contacte: cetede@gmail.com www.cetede.org 651.053.718

En col·laboració amb:

Monthly Review · Selecciones en castellano

Amb el suport:

PDF - 2.6 MB
Cartell A4
PNG - 12.9 kB
Oficina Drets Humans
PNG - 2.7 kB
Institut de Cultura
Veure en línia : Díptic-Programa

titre documents joints

Díptic amb tota la programació

15 d’abril de 2008
info document : PDF
564.1 kB

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285846

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats  Seguir la vida del lloc Memòria d’activitats 2008   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License