WEB

Presentació del VIè Memorial

Triptic, Cartell, Ponències i Audios.
Darrera actualització: dilluns 1 de maig de 2006

L’atemptat de l’11 de setembre de 2001 canvià de manera radical l’actitud del govern del Estats Units, arrossegant amb ell als governs europeus, en relació a la lluita contra el terrorisme. El reforçament de les mesures de control i seguretat implicà ben aviat –i la Patriot Act n’és l’exemple més clar- una amenaça als drets i les garanties de la ciutadania. En definitiva, el binomi llibertat/seguretat es trencà de manera perillosa per la democràcia. aquesta constatació planteja molts interrogants per a les forces de l’esquerra i per tots aquells que volen afirmar la primacia de la llibertat política i de l’estat de dret.

JPEG - 125.1 kB

Explicitar aquesta preocupació no priva, en qualsevol cas, d’analitzar la complexitat de la situació actual. La pobresa generalitzada, les migracions massives que provoca, la manca d’oportunitats per a les noves generacions, els conflictes regionals, certes evolucions polítiques i culturals, són alguns dels factors que amenacen la democràcia a moltes bandes del món. La manca de democràcia es canalitza sovint a través de polítiques de confrontació, violència i, de manera extrema, terrorisme, que encara enverinen més les situacions. Al seu torn, aquests fenòmens serveixen de justificació per aquells que voldrien reduir la democràcia a eleccions periòdiques i poca cosa més.

El memorial vol contribuir a dibuixar el mapa dels drets humans al món. Fer una radiografia el més precisa de les violacions dels drets humans, de les amenaces antigues i noves que planen sobre els drets i les garanties dels ciutadans. En definitiva, pretenem analitzar allò de nou que té la situació actual i replantejar sense caure en tòpics caducs el binomi llibertat/seguretat. Tot plegat com a vehicle per a una discussió renovada sobre els reptes que avui confronta la pràctica de la democràcia. A la vegada, ens agradaria que de la discussió en sortissin propostes operatives d’ordre general però defensables a casa, a Catalunya, Espanya i Europa.

DEGRADACIÓ DELS DRETS HUMANS DESPRÉS DEL 11-S
Divendres 19 de maig, 16 h

Retallada de drets a Europa (Recorte de derechos en Europa)*

- Yolanda Román, membre d’Amnistia Internacional (AI), reponsable de Relaciones Internacionales y Política Exterior de la Delegació de Madrid. (ponència)

Drets Humans en la guerra del Terror: polítiques contraterroristes d’Estats Units d’Amèrica després de l’11-S (Human Rights in the War on Terror: U.S. Counterterrorism Policies Post 9/11)*

- Jennifer Daskal, Human Rights Watch (HRW, Washington DC, EEUU) (ponència)

Situació dels Drets Humans a Catalunya i Espanya: Llei d’Estrangeria, Centres d’Internament, les tanques de Ceuta i Melilla, situació de les pressons i de la tortura a l’Estat espanyol.

- David Bondia, director de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona (UB)

Moderarà la sessió: Pere Comas, advocat i membre del CTD.

RETALLADA DE DRETS: COM I PERQUÈ
Dissabte 20 de maig, 9.30 h

Les raons del terrorisme (Le ragioni del terrorismo)*

- Danilo Zolo, professor ordinari de Filosofia del Dret a la Facultat de Jurisprudència de la
Universitat de Florència (UF) (ponència)

Drets Humans, violència i pobresa al món (Derechos Humanos, violencia y pobreza en el mundo)*

- José María Tortosa, catedràtic de Sociologia de la Universitat d’Alacant (UA) (ponència)

Moderarà la sessió: Carlos Jiménez Villarejo, fiscal, ex-fiscal en cap de la Fiscalia de l’Audiència Territorial de Barcelona i ex-fiscal en cap de la Fiscalia Especial Anticorrupció.

LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS A LES SOCIETATS AMB DEMOCRÀCIES IMPERFECTES
Dissabte 20 de maig, 12 h

Els vols secrets de la CIA

- Raül Romeva, diputat al Parlament Europeu per Iniciativa-Verds (IC-V) (ponència)

El paradigma de la seguretat a la globalització: guerra, enemics i ordre penal (El paradigma de la seguridad en la globalización: guerra, enemigos y orden penal)*

- Ana Isabel Pérez Cepeda, professora titular de Dret Penal de la Universitat de La Rioja. (ponència)

Moderarà la sessió: Mercedes García Aran, catedràtica de Dret Penal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del CTD.

* Entre parèntesi el títol en l’idioma en que es realitzarà la intervenció (hi haurà traducció simultània de l’anglès al castellà)

Ressenyes a la premsa:

Mientrastanto.e


Diari AVUI


titre documents joints

Registre sonor 1

23 d’octubre de 2007
info document : MP3
5.7 MB

Registre sonor 2

23 d’octubre de 2007
info document : MP3
3.4 MB

Registre sonor 3

23 d’octubre de 2007
info document : MP3
6.9 MB

Registre sonor 4

23 d’octubre de 2007
info document : MP3
5.5 MB

Registre fotogràfic

4 d’octubre de 2007
info document : QuickTime
1.1 MB

Cartell del VIè Memorial

31 de maig de 2007
info document : PDF
52.6 kB

Triptic del VIè Memorial

31 de maig de 2007
info document : PDF
84.3 kB

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 287662

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Memorial Octavi Pellissa  Seguir la vida del lloc VI Memorial Octavi Pellissa   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License