WEB

El Patrimoni cooperatiu

Presentació del llibre publicat per ECOS
Darrera actualització: dimecres 6 de juny de 2007

L’acte tindrà lloc el proper dimecres dia 13 de juny a les 19h a la Biblioteca de La Barceloneta, antiga cooperativa de La Fraternitat, i comptarà amb la presència de Mireia Franch, Directora d’Economia Social, Cooperatives i Autoocupació; Pepa Múñoz, vicepresidenta de la Confederació de Cooperatives de Catalunya; l’historiador i coneixedor del cooperativisme Jason Garner; i dos antics cooperativistes de La Fraternitat, Alfons Cánovas i Jaume García.

El llibre El Patrimoni Cooperatiu, un llibre d’edició pròpia que ha comptat amb el suport de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i la Direcció General d’Economia Social. És un llibre que pretén acostar-nos a una realitat històrica, encara molt present, de les cooperatives del nostre país. El patrimoni cooperatiu explica a través de 60 fitxes i dues introduccions dels historiadors Jason Garner i Gabriel Plana, quina ha estat la història d’aquestes organitzacions i quin patrimoni ens han deixat.
Amb aquest llibre s’ha encetat un camí de recerca, encara inèdit, que tregui a la superfície el trajecte de totes aquelles organitzacions quan van creure en el cooperativisme com una forma d’organització comunitària que permet una millora en les condicions de vida de les classes més humils. La il·lusió que milers de persones van posar en la seva cooperativa, en la seva botiga, en el seu celler... es mostra en la documentació recollida i, sobretot, en la construcció de centenars d’edificis que ens han deixat com a llegat històric per tota la geografia catalana.

Al llibre s’hi poden trobar exemples de patrimoni històric del cooperativisme com el Celler de Gandesa (Terra Alta), que aquest mes de maig ha elegit per votació popular com la cinquena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, després que en setmanes anteriors La Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el monestir de Sant Miquel de Cuixà i la Sagrada Família de Barcelona també varen ser elegits com una de les 7 meravelles de Catalunya. El Celler Cooperatiu de Gandesa ha aconseguit el 36% dels 2.415 vots emesos pels ciutadans, en aquesta iniciativa promoguda per l’organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio.

La Biblioteca de La Barceloneta, antiga cooperativa de La Fraternitat
L’acte de presentació d’El Patrimoni Cooperatiu es farà a la Biblioteca de La Barceloneta, situada a l’antiga cooperativa de La Fraternitat. Aquesta cooperativa s’inicia quan al 1878, un grup de clients de la barberia del carrer dels Pescadors, 39, propietat de Josep Torrellas, decideixen treballar pels seus ideals liberals, a través d’accions comercials, en obres de caràcter social i mutualista.

Al cap d’un any, l’u de desembre, es crea La Fraternitat, cooperativa de consum i producció, de la qual Governació obliga a modificar algun article del reglament, que no va ser aprovat fins al novembre de 1881.

El primer any, per problemes d’espai, es trasllada al carrer de la Mercè, 16, i el 1882 torna a canviar d’ubicació al carrer del Comte de Santa Clara, 27. Els primers productes que s’hi venen són aiguardent, canya, paper de fumar i llumins. A més, obre tot el dia -en comptes d’unes hores al vespre, com era habitual- a causa, sobretot, del rebuig dels botiguers, que obliga a pagar més impostos i, consegüentment, a necessitar més ingressos.

A començament de la dècada dels vint, aquesta entitat va ser un element important de suport als seus socis enmig d’una crisi greu de vagues i conflictivitat social. El 1929 sosté un fons per a la vellesa i la invalidesa, del qual gaudeixen més de trenta socis. També té un fons de socors per a malaltia i orfandat, i un altre per al foment de la cultura.
Més tard obre locals al Born i al carrer Sardenya, mentre augmenta el nombre de socis. Tot i que l’edifici pateix les conseqüències d’algun bombardeig durant la Guerra Civil, la cooperativa continua funcionant i sent present en la vida veïnal fins a arribar a la dècada dels setanta. I no sols tira endavant amb les seves pròpies activitats, sinó que cedeix a nombroses entitats del barri els seus locals per tal que puguin reunir-se i dur a terme les seves.
Dissortadament, el 1975, el local passa a ser una oficina de la Caixa de Pensions, mentre que la resta de plantes comencen a degradar-se. Actualment hi ha la impressionant Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat.

L’edifici modernista de La Fraternitat s’ubica en un barri que neix per l’enderrocament d’una part del barri de la Ribera i construir-hi la Ciutadella. El creixement de la cooperativa fa que l’any 1917 l’arquitecte Francesc Guàrdia i Vial (1880-1940) faci la reforma de l’edifici social. El llenguatge formal de Guàrdia segueix el model de l’arquitecte vienès Otto Wagner i de la seva escola, la Wagnerschule. El cos de l’edifici està compost per tres cases unides sobre un terreny construït de 883,45 m2. És una arquitectura de plantes lliures amb botiga a la part baixa, i bodega, magatzem, cafè i biblioteca a la primera i sala d’actes amb entresolat a dalt de tot. També hi ha locals per a l’administració, sala de juntes i secretaria.

Aquest edifici ocupa una part molt important de la Barceloneta. Guàrdia empra per a la realització de la façana el totxo vist resolt a la manera clàssica. La botiga, amb façana de vidre, està emmarcada per columnes dòriques, sobre les quals destaca un balcó corregut suportat per cartel•les de totxo graonat que uneix els tres carrers.

Les àmplies finestres del cafè i la sala d’actes estan resoltes amb arcs apuntats a doble alçada. La monumentalitat de l’edifici s’evidencia en la unió de la cornisa a la galeria mitjançant finestres graonades de totxo, als carreus de les quals arrenquen agosarats arcs gòtics. La rehabilitació actual de l’edifici per encabir-hi la biblioteca pública ha estat portada a terme per l’arquitecte Josep M. Rovira.

eCOS sccl l’editorial que ha publicat aquest llibre, és un acrònim d’economia solidària, una realitat social i empresarial que es fonamenta en els valors de la democràcia econòmica, l’autogestió, la cooperació, la responsabilitat social i el respecte al medi ambient i a l’entorn. eCOS sccl és un projecte editorial de tres col·lectius dedicats a les arts gràfiques (Ex-libris, L’Apòstrof i El Tinter) que neix amb la voluntat de contribuir a la difusió de l’economia solidària a través de la publicació de materials.

Veure en línia : ECOS- Economia Solidària

Arrel de la web | Contacte | Mapa del lloc Web | | icone statistiques visites | info visites 285818

Seguir la vida del lloc ca  Seguir la vida del lloc Anuncis   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Lloc Web fet amb l’SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

Creative Commons License